Nezastupitelná role hořčíku
Hořčík (neboli magnesium) se nejčastěji vyskytuje ve formě hořečnatého kationtu Mg2+ a je součástí i aktivátorem více než 600 enzymatických systémů.
Je důležitý především pro funkci nervové soustavy a funkci svalů (včetně srdce).
Mezi hlavní zdroje hořčíku patří tmavá listová zelenina, luštěniny, ořechy, celozrnné produkty, ovoce (nejvýznamnější je banán a avokádo), hořká čokoláda, kvasnice, minerální vody s vyšším obsahem hořčíku aj.
Vstřebávání pozitivně ovlivňuje dostatečné množství selenu a vitaminu D. Naopak nadměrný přísun tuků, cukrů a alkoholu má na vstřebávání negativní dopad. Využitelnost hořčíku v těle závisí také na přísunu vápníku (je nezbytné užívat ve správném poměru a v doporučených intervalech).
Projevy nedostatku hořčíku:
Možnosti suplementace:
Krom pestré stravy lze užívat doplňky stravy či registrované léčivé přípravky (bez lékařského předpisu). Na trhu je hořčík dostupný samostatně nebo v kombinaci s vitaminem B6. Při výběru preparátu je vhodné si všímat množství v jedné tabletě a v jaké soli je vázán. Nejlépe vstřebatelné formy jsou organické soli.
Doporučený denní příjem je pro ženy 300 mg a pro muže 350 mg.
Hořčík je možné podávat v souladu s doporučeným dávkováním dlouhodobě. Volně dle webového portálu České lékárnické komory pro veřejnost Lékárnické kapky, 30.6.2025
31. 8. 2025
Osteoporóza – tichý zloděj kostíOsteoporóza neboli řídnutí kostí, je chronické metabolické onemocnění skeletu, které je charakterizované úbytk ...
31. 7. 2025
Samoléčba v praxiSamoléčba je aktivní přístup k péči o zdraví, kdy si člověk zvolí vlastní způsob léčby na základě symptomů pomocí volně ...