Probiotika jsou živé bakterie, které mohou příznivě ovlivňovat zdraví člověka. Obecně se jim říká bakterie mléčného kvašení. Jedná se především o bifidobakterie a laktobacily, dále pak streptokoky, enterobakterie a kvasinku Saccharomyces boulardii.
Mezi potraviny bohaté na probiotika patří:
Konzumace těchto potravin je vhodná z hlediska udržení správné funkce střev.
K zajištění léčebného efektu probiotik je nezbytná denní dávka 10-20 miliard živých bakterií pro dospělého a 5-10 miliard živých bakterií pro dítě.
Pokud přípravek zároveň obsahuje také prebiotikum (podporuje růst a aktivitu prospěšných bakterií, nejčastěji inulin a jeho deriváty), vydrží pak v zažívacím traktu déle. Vyvarujte se podání probiotika s ledovými nebo naopak horkými nápoji.
Probiotika by měla být užívána s největším možným odstupem od antibiotik. Doporučuje se pokračovat ještě cca týden po ukončení léčby.
Využití probiotik:
V lékárnách je k dostání nepřeberné množství probiotik v různých lékových formách.
S výběrem konkrétního přípravku se neváhejte obrátit na svého lékárníka. Zohlední aktuální zdravotní stav i potřeby.
Volně dle webového portálu České lékárnické komory pro veřejnost Lékárnické kapky, 29. 2. 2024
30. 11. 2024
V rámci měsíce listopadu (18. – 24. 11. 2024) proběhl světový antibiotický týden, který každoročně upozorňuje na riziko antibiotické rezistence. V ...
31. 10. 2024
Vředová choroba gastroduodenální je onemocnění, které postihuje sliznici žaludku nebo duodena (počáteční část tenkého střeva). Vzniká v důsledku n ...