main logo

29. 2. 2024

Probiotika pomáhají

Placeholder

Probiotika jsou živé bakterie, které mohou příznivě ovlivňovat zdraví člověka. Obecně se jim říká bakterie mléčného kvašení. Jedná se především o bifidobakterie a laktobacily, dále pak streptokoky, enterobakterie a kvasinku Saccharomyces boulardii.

Mezi potraviny bohaté na probiotika patří:

  • zakysané mléčné výrobky,
  • kvašená zelenina,
  • kvasnice aj.

Konzumace těchto potravin je vhodná z hlediska udržení správné funkce střev.

K zajištění léčebného efektu probiotik je nezbytná denní dávka 10-20 miliard živých bakterií pro dospělého a 5-10 miliard živých bakterií pro dítě.

Pokud přípravek zároveň obsahuje také prebiotikum (podporuje růst a aktivitu prospěšných bakterií, nejčastěji inulin a jeho deriváty), vydrží pak v zažívacím traktu déle. Vyvarujte se podání probiotika s ledovými nebo naopak horkými nápoji.

Probiotika by měla být užívána s největším možným odstupem od antibiotik. Doporučuje se pokračovat ještě cca týden po ukončení léčby.

Využití probiotik:

  • podpora imunity (při dlouhodobém narušení bakteriálního osídlení může dojít k vyššímu výskytu infekcí, alergií, kožních problémů apod.),
  • léčba antibiotiky (vedlejším nežádoucím účinkem mohou být střevní problémy – průjmy, nadýmání, ale i vaginální infekce),
  • prevence a léčba cestovatelských průjmů (především podání Saccharomyces boulardii),
  • kojenecké koliky (než dojde k osídlení střeva bakteriemi, cca 3 měsíce od narození).

V lékárnách je k dostání nepřeberné množství probiotik v různých lékových formách.

S výběrem konkrétního přípravku se neváhejte obrátit na svého lékárníka. Zohlední aktuální zdravotní stav i potřeby.

Volně dle webového portálu České lékárnické komory pro veřejnost Lékárnické kapky, 29. 2. 2024