Probiotika jsou živé bakterie, které mohou příznivě ovlivňovat zdraví člověka. Obecně se jim říká bakterie mléčného kvašení. Jedná se především o bifidobakterie a laktobacily, dále pak streptokoky, enterobakterie a kvasinku Saccharomyces boulardii.
Mezi potraviny bohaté na probiotika patří:
Konzumace těchto potravin je vhodná z hlediska udržení správné funkce střev.
K zajištění léčebného efektu probiotik je nezbytná denní dávka 10-20 miliard živých bakterií pro dospělého a 5-10 miliard živých bakterií pro dítě.
Pokud přípravek zároveň obsahuje také prebiotikum (podporuje růst a aktivitu prospěšných bakterií, nejčastěji inulin a jeho deriváty), vydrží pak v zažívacím traktu déle. Vyvarujte se podání probiotika s ledovými nebo naopak horkými nápoji.
Probiotika by měla být užívána s největším možným odstupem od antibiotik. Doporučuje se pokračovat ještě cca týden po ukončení léčby.
Využití probiotik:
V lékárnách je k dostání nepřeberné množství probiotik v různých lékových formách.
S výběrem konkrétního přípravku se neváhejte obrátit na svého lékárníka. Zohlední aktuální zdravotní stav i potřeby.
Volně dle webového portálu České lékárnické komory pro veřejnost Lékárnické kapky, 29. 2. 2024
24. 4. 2024
V návaznosti na loni započatou tradici jsme i letos dne 19. 4. 2024 připravili pro zahraniční univerzitní studenty z Nizozemí půldenní přednáškový ...
22. 3. 2024
Černý kašel (pertuse) je bakteriální, vysoce nakažlivé infekční onemocnění, které postihuje dýchací cesty. Charakteristické jsou silné záchvaty ka ...